Segurament aquest títol és difícil d'entendre, però el problema és tant senzill com preguntar-se si seríem capaços de trobar el nombre PI tirant només pedres. El procediment és el següent:
D'alguna manera dibuixem un quadrat al terra i també hi tracem un cercle inscrit.
Després comencem a tirar pedres. Les tirem aleatòriament, de manera que cada pedra pot caure a tant a fora com a dins del quadrat.
Quan ja haguem tirat N pedres, podem contar les que han caigut a dins del cercle NC i les que ho han fet a dins del quadrat NQ. La relació entre aquests dos nombres ha de ser equivalent a la relació de les àrees del cercle i del quadrat. És a dir, com més gran sigui una àrea, més pedres podrà contenir.
En altres paraules, es complirà la relació NC/NQ=AreaCercle/AreaQuadrat. Substituint el valor de les àrees obtenim: NC/NQ=PI*(R^2)/((2R)^2)=PI/4. És a dir: PI=4*NC/NQ.
Per tant, fent el quocient entre les pedres que han caigut a dins del cercle i les de dins del quadrat, i multiplicant-ho per 4 hem d'obtenir el nombre PI.
És evident que les pedres es tiren aleatòriament i que tirant 10 o 20 pedres estarem molt lluny del nombre que estem buscant. De totes maneres, tirant milions i milions de pedres s'ha d'obtenir un valor molt similar a PI. De fet, l'únic que fa falta tenir el temps de tirar tantes pedres.
Benvinguts al bloc Fer problemes. Aquest conté un recull de problemes relacionats amb les matemàtiques que hem trobat interessants, divertits, curiosos, sorprenents... N'hi ha de probabilitat, de lògica, de proporcions, de compteig, i també hi ha escrits més divulgatius, com ara algunes llegendes i històries de matemàtics, i també escrits on expliquem qualsevol altra cosa que trobem adient. Esperem que us agradi!
dimecres, 3 de novembre del 2010
Calcular PI tirant pedres en un quadrat
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Hola!
ResponEliminaAquest mètode per a calcular pi el trobo molt senzill, interessant i elegant. El problema que té és que al ser un mètode probabilista saps que convergeix cap a la solució però no tens fites en l'error comès en l'aproximació. Suposo que és per aquest motiu que no s'utilitzen a la pràctica aquest mètode i els seus semblants.